Integrale bekostiging dekt een kleiner deel van de huisartsenzorg dan werd aangenomen. Patiënten met diabetes, COPD en hartfalen komen veel vaker voor ándere klachten bij de huisarts dan voor hun chronische aandoening. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in Huisarts & Wetenschap.
Merendeel consulten staat los van chronische ziekte
Zorgverzekeraars zien dat ze hoge kosten maken voor bijvoorbeeld diabetespatiënten. Daardoor is hun veronderstelling dat de integrale bekostiging een groot deel van de eerstelijnszorg dekt. Uit onderzoek binnen het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg blijkt echter dat het merendeel van de consulten en visites van deze patiënten niet samenhangt met de chronische ziekte en daardoor niet onder de integrale bekostiging valt, blijkt uit onderzoek door het NIVEL. Deze dekt slechts een klein deel van de huisartsenzorg.
Integrale bekostiging
Per 1000 mensen die zijn ingeschreven bij de huisarts hadden er in 2008 zo’n 45 diabetes, 18 COPD en 9 hartfalen. Diabetes- en COPD-patiënten hadden in 2008 gemiddeld 9 keer contact met de huisarts, patiënten met hartfalen 12 keer tegenover 3,6 contacten voor de gemiddelde patiënt. Iets meer dan een kwart van deze contacten (37 procent bij diabetes, 18 procent bij COPD en 13 procent bij hartfalen) blijkt onder de integrale bekostiging te vallen. In totaal is dat 5 procent van alle contacten in de huisartsenpraktijk.