De Rijksuniversiteit Groningen opent vrijdag 11 juni een nieuw onderzoekscentrum dat zich richt op mensen die niet alleen blind en/of doof zijn, maar ook verstandelijk gehandicapt en/of invalide zijn. Zo wil de universiteit meer kennis vergaren over de belevingswereld van deze menesn.
Groeiende groep
Het is een groeiende groep, zegt hoogleraar Orthopedagogiek Carla Vlaskamp van het centrum. “Door de betere behandelmogelijkheden van pasgeboren baby’s blijven meer kinderen leven die vroeger zouden zijn overleden.” De kinderen blijven dan wel ernstig gehandicapt. Daarbij komen er volgens haar steeds meer kinderen met erfelijke beperkingen. “Veel zijn van allochtone afkomst. Het gaat vaak om kinderen uit gezinnen waar familieleden met elkaar trouwen.” De hoogleraar schat het aantal gehandicapten met meervoudige ernstige beperkingen op tien- tot vijftienduizend.
Bundelen kennis
Hoe leer je als ouder of hulpverlener met die gehandicapten communiceren? Hoe help je ze zichzelf te ontwikkelen? Het is een probleem waar hulpverleners in de hele Westerse wereld tegen aan lopen. Nederland loopt volgens Vlaskamp voorop door de kennis nu te bundelen in het centrum.
Advies en onderzoek
Het is de bedoeling dat organisaties het centrum kunnen raadplegen voor advies. Ook doen zo’n twintig wetenschappers onderzoek naar nieuwe methoden om de meervoudige gehandicapten te begeleiden. Zo lopen er onderzoeken naar gedragsproblemen en naar manieren om de motoriek van jonge kinderen te verbeteren. “We onderzoeken op welke manier je de groep kunt voorlezen op een manier die ze kunnen begrijpen. Maar we onderzoeken ook hoe je er achter kunt komen wanneer ze pijn ervaren, of hoe je het beste kennis aan ze kunt overbrengen.”
De kennis wordt vervolgens ook verspreid in ondermeer Engeland, Duitsland en België. (ANP)