Het verplichte eigen risico dat patiënten sinds enkele jaren moeten betalen als ze bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of apotheek gaan, helpt niet om de zorgkosten te drukken. Dat concludeert onderzoeksbureau NIVEL in een consumentenonderzoek dat woensdag is gepresenteerd. Vorige week trok de Tweede Kamer dezelfde conclusie uit een evaluatie.
Zuinig met zorg
Het eigen risico is ingevoerd om patiënten zuiniger met zorg te laten omgaan. Maar volgens NIVEL zegt slechts 5 procent van de patiënten rekening te hebben gehouden met het eigen risico en minder zorg te hebben gebruikt. Iets meer dan 3 procent van de ondervraagden zei minder naar de huisarts te zijn geweest vanwege het eigen risico. Maar juist huisartsbezoek is uitgezonderd van de verplichte eigen betaling.
Kostenbewustzijn
De onderzoekers van NIVEL denken dat hogere eigen risico’s en eigen betalingen mensen wel kostenbewuster zullen maken. Maar het gevaar dreigt dan, zeggen ze, dat patiënten niet naar de dokter gaan als ze iets ernstigs mankeren. Als ze dan heel erg ziek worden, kost het veel meer geld om de patiënten weer gezond te krijgen.
Huisarts
De evaluatie van de Tweede Kamer vorige week concludeert dat het eigen risico de zorgkosten niet drukt, omdat de huisarts er buiten valt. Ook is niet iedereen bekend met de werking van de regeling. Daarnaast zijn de uitvoeringskosten hoger dan gedacht.
Stijgende zorgkosten
De kosten voor de gezondheidszorg stijgen in rap tempo. Het is de verwachting dat het nieuwe kabinet fors gaat bezuinigen. De kans bestaat dat dan ook de eigen betalingen voor patiënten zullen worden verhoogd. (ANP)