Het afzeggen van reguliere operaties als gevolg van semi-spoed ingrepen kan aanzienlijk worden beperkt. Dat betoogt technisch wiskundige Maartje Zonderland van de Universiteit Twente in Health Care Management Science.
Vervelend
Ziekenhuizen ruimen doorgaans geen plaats in voor semi-spoed patiënten uit angst dat de vrijgehouden OK-capaciteit niet gebruikt wordt. In de praktijk betekent dit semi-spoedoperaties te koste gaan van al geplande reguliere operaties. Deze worden afgezegd om een semi-spoedgeval doorgangt te kunnen laten vinden. Dit is voor zowel patiënten als ziekenhuispersoneel vervelend. Met name medische vakken als Neurochirurgie kennen met circa veertig procent een groot aandeel semi-spoed ingrepen. Het betreft hier patiënten die niet onmiddellijk, maar wel binnen een à twee weken na aanmelding geopereerd moeten worden.
Enthousiast
Zonderland heeft op de afdeling Neurochirurgie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de mogelijkheden van een nieuwe planningsmethode voor semi-spoed patiënten onderzocht. Met de nieuwe methode, gebaseerd op een wachtrijmodel, kan nauwkeurig ingeschat worden wat het effect is van het vrijhouden van een bepaalde hoeveelheid OK-tijd voor semi-spoed operaties. De methode leidt er toe dat er minder reguliere operaties hoeven worden afgezegd, terwijl de leegstand op de OK beperkt blijft. De afdeling Neurochirurgie van het LUMC is dan ook enthousiast over de methode. Verder onderzoek moet uitwijzen of de nieuwe planningsmethodiek ook elders toepasbaar is.