Teams van de medische hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) hebben in de eerste zes maanden na de vernietigende aardbeving in Haïti op 12 januari ruim 173.000 mensen behandeld. Onder soms primitieve omstandigheden heeft AzG zo’n elfduizend operaties uitgevoerd.
De teams verleenden aan meer dan 81.000 Haïtianen psychosociale hulp. De noodhulpoperatie is de grootste ooit in de geschiedenis van AzG, maakte de organisatie donderdag bekend in haar rapport over de hulpverlening aan het Caraïbische land.
Uitgaven Haïti
AzG ontving wereldwijd rond 91 miljoen euro aan donaties van het publiek. Eind mei was daar 53 miljoen van uitgegeven, waaronder 11 miljoen aan chirurgie, 4 miljoen aan zwangerschapszorg en meer dan 8,5 miljoen aan onderdak. AzG verwacht tegen het eind van het jaar rond de 89 miljoen euro te hebben uitgegeven in Haïti.
Internationale hulpverleners
De organisatie werkte aanvankelijk met een groot aantal internationale hulpverleners. Eind mei was 93 procent van de ruim drieduizend medewerkers van Haïtiaanse afkomst.
AzG zal zich de komende jaren blijven inzetten voor de slachtoffers van de beving. “De gezondheidszorg in Haïti was al kwetsbaar voor 12 januari”, aldus internationaal voorzitter van AzG Unni Karunakara. “Het zal jaren duren voor het land weer is hersteld. AzG is vastbesloten haar aandeel in die herbouw te leveren.”
Twitteren met AzG-directeur
Maandag 12 juli tussen 11.00 en 12.00 uur kan iedereen twitteren met directeur Hans van de Weerd van AzG in Nederland over de hulp aan Haïti. “We willen met de twittersessie al die mensen die de slachtoffers van de aardbeving in Haïti hebben gesteund, informeren over onze werkzaamheden en uitgaven”, aldus de directeur.
Aardbeving
Haïti werd op 12 januari 2010 getroffen door een zware aardbeving van 7.0 op de schaal van Richter. Naar schatting 230.000 mensen verloren het leven, 300.000 mensen raakten gewond en ruim een miljoen mensen werden dakloos. (ANP)