Regionale GGD’en en ggz-organisaties zouden onder regie van gemeenten een gezamenlijke, planmatige en brede aanpak voor suïcideproeventie moeten ontwikkelen. Dit biedt de meeste kans op succes blijkt uit onderzoeken van het RIVM en het Trimbos-instituut.
Regionale verschillen
De wijze waarop suïcidepreventie wordt uitgevoerd, verschilt sterk per regio. Het RIVM en het Trimbos-instituut suggereren dat er voortgeborduurd moet worden op succesvolle bestaande activiteiten en maatregelen van GGD’en en ggz-instellingen. Daarbij wordt gedacht aan preventieprojecten op scholen en het bieden van gespreksgroepen aan nabestaanden.
Omvang probleem
Jaarlijks denken ruim 450.000 mensen in Nederland aan suïcide. Bijna 100.000 mensen doen een poging, waarvan bijna 1.500 mensen slagen. Ieder jaar vinden er 15.000 behandelingen op de spoedeisende hulp plaats en 9.000 ziekenhuisopnamen als gevolg van mislukte pogingen.
>> Skipr community <<
In de Skipr community ‘Participatie & Gezondheid’ kunt u met uw LinkedIn profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen over de thema’s ‘De klant centraal’ en ‘Participatie in de eerste lijn’. Meld u aan bij de community ‘Participatie en Gezondheid’.