Het aantal centra voor nierdialyse neemt verhoudingsgewijs sneller toe dan het aantal dialysepatiënten. Een overschot dreigt. Dat meldt de Volkskrant.
Financiële prikkels
In 2002 heeft de overheid het planningssysteem voor dialysecentra afgeschaft. Sindsdien is het aantal centra verdubbeld van vijftig naar honderd. Het Hans Mak Instituut (HMi), dat zich inzet voor de zorg voor nierpatiënten, waarschuwt dat financiële prikkels door de toenemende concurrentie belangrijker zouden kunnen worden dan het patiëntenbelang.
Werven en vasthouden
Het HMi en de Nierpatiënten Vereniging Nederland zeggen in de Volkskrant te vrezen dat de centra meer ‘klanten’ werven en vasthouden, waardoor er minder patiënten op de wachtlijst voor een niertransplantatie worden gezet en het aantal thuisanalyses terugloopt. Dit laatste is al het geval: het aantal thuisdialyses loopt sinds 2002 terug, hetzelfde jaar dat het planningssysteem werd afgeschaft.
Dialyse
Thuisdialyse kost zo’n 55.000 euro per jaar. Dialyse in een centrum ongeveer 80.000 euro. In Nederland is het aantal thuisdialysepatiënten teruggelopen van 1.800 naar ongeveer 1.200. In totaal ondergaan meer dan 6.000 mensen nierdialyse.
>> Skipr community <<
In de Skipr community ‘Participatie & Gezondheid’ kunt u met uw LinkedIn profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen over de thema’s ‘De klant centraal’ en ‘Participatie in de eerste lijn’. Meld u aan bij de community ‘Participatie en Gezondheid’.