De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) onderzoekt de haalbaarheid van een levenseindekliniek als aanvulling op hospices. De kliniek is bedoeld voor mensen die in de reguliere gezondheidszorg niet terecht kunnen met hun doodswens.
Reguliere gezondheidszorg
Uit onderzoek van de NVVE blijkt dat veel ouderen die vinden dat hun leven ‘klaar’ is, chronisch psychiatrische patiënten en beginnende dementerenden hulp willen bij levensbeëindiging, schrijft de Volkskrant. Bij zo’n tachtig procent van de hospices is euthanasie mogelijk, maar de hospices zijn gebonden aan opnamecriteria. Niet iedereen met een doodswens kan in een hospice terecht. Petra de Jong, directeur van de NVVE stelt dat deze mensen ‘permanent in de kou’ staan met hun doodswens.
Reactie KNMG
Euthanasie voor mensen zonder medisch erkende ziekte is echter wel omstreden. Artsenfederatie KNMG is bijvoorbeeld kritisch. Algemeen directeur van de KNMG Paul Rijksen zegt op de site van Medisch Contact: “Door de rechtstreekse koppeling tussen dit initiatief en de categorie patiënten die geen gehoor vinden bij de reguliere gezondheidszorg, wordt de suggestie gewekt dat de grenzen van de wet worden opgezocht, zo niet overschreden. Met name bij de groep mensen met een voltooid leven.” De artsenfederatie stelt geen behoefte te hebben aan levenseindedokters.
Onderzoek
Eind 2010 verwacht de NVVE duidelijkheid te hebben over de haalbaarheid van een levenseindekliniek. De kliniek moet bij voorkeur in een ziekenhuis of verpleeghuis ondergebracht worden.
<>
Volg Skipr ook op Twitter.
En meld u aan voor de groep Skipr op LinkedIn.