Ziekenhuizen moeten steeds vaker dure krachten inhuren op de intensive care, door een tekort aan gekwalificeerd personeel op de intensive care. Dat schrijft De Pers.
Tekort aan medewerkers
Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht komt bijvoorbeeld tien fulltime medewerkers tekort op de intensive care, spoedeisende hulp en de operatiekamers. Op korte termijn is dat op te lossen door te werken met uitzendkrachten en zzp’ers’, zegt woordvoerder Krank van den Elsen. “Maar die zijn voor ons relatief duur, dus het is geen blijvende oplossing.”
Sluiten afdelingen
Twee jaar geleden leidde de krapte aan personeel tot het sluiten van afdelingen om ongelukken te voorkomen. Hoewel onder meer de Inspectie voor de Gezondheidszorg maatregelen heeft genomen de situatie te verbeteren, blijkt de bezetting is nog verre van optimaal. Wakker geschud door de nijpende arbeidstekorten zijn ziekenhuizen inmiddels bezig het aantal opleidingsplaatsen verder uit te breiden, zodat tekorten uit het eigen personeelsbestand kunnen worden aangevuld.
Freelancers
Het Albert Schweitzer is zeker niet de enige instelling die met deze problemen kampt. Woensdag berichtte Tubantia dat tien ziekenhuizen in het oosten personeel tekort komen op de intensive care, spoedeisende hulp en de operatiekamers. Dit zou oplopen tot twintig procent van de benodigde capaciteit. Freelancers vullen het tekort aan, zodat de operatiekamers niet leeg komen te staan.
Behoefte aan IC-verpleegkundigen
Rogier van Dijk, bestuurslid van de beroepsvereniging van IC-verpleegkundigen, bevestigt in De Pers de huidige krapte. “De behoefte aan IC-verpleegkundigen is de afgelopen jaren gegroeid. Dat komt mede door richtlijnen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over de verhouding tussen het aantal bedden op de intensive care en het aantal verpleegkundigen.”
Landelijke trend
Verder neemt het aantal patiënten op de intensive care toe door de vergrijzing. Daardoor neemt het aantal ingehuurde krachten toe, zegt Van Dijk. “Mensen die via een uitzendbureau of als zzp’er aan de slag gaan, daar zit een stijgende lijn in. Het is een landelijke trend, ook onder assistenten op de operatiekamer of bij de anesthesie. Of ziekenhuizen daarmee duurder af zijn? Ja, dat is een simpele rekensom.”
Te weinig opgeleid personeel
Maar zzp’ ers moeten niet de schuld van de problemen door personeelstekorten krijgen. Evenmin moet hen worden verweten dat de kosten voor ziekenhuizen oplopen door duurder personeel. Dat zegt Jaap Kooimans, directeur van het gespecialiseerde detacheringsbureau High Care. “Wij bieden een flexibele schil die bedoeld is voor het opvangen van tijdelijke pieken. Daardoor is het mogelijk om snel te fluctueren in personeelsbestanden. Het probleem van ziekenhuizen is dat er structureel te weinig mensen zijn opgeleid.”