De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verwacht dat er tussen de vijftig en honderd instellingen ten onrechte bijbetalingen voor verzekerde zorg vragen. Dat schrijft demissionair minister Ab Klink van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.
Bijbetalingen
Halverwege juli bleek dat zorginstellingen steeds vaker ten onrechte diensten en producten in rekening brengen bij verzekerden. Het gaat bijvoorbeeld om het wassen van kleding of het ter beschikking stellen van een radio- en tv-aansluiting op de kamer.
Terughalen bijbetalingen
Klink gaf al eerder te kennen deze bijbetalingen terug te willen halen. “Ik vind het echt van belang dat er paal en perk wordt gesteld aan het ongeoorloofd vragen van bijbetalingen voor zorg die onder het verzekerd pakket valt”, schrijft Klink nu.
Maatregelen
VWS heeft samen met de NZa, LOC, NPCF, ZN, CVZ, ActiZ en VGN bepaald hoe kan worden opgetreden tegen de instellingen. De NZa zal alle meldingen doorgeven aan de regionale zorgkantoren die op hun beurt in gesprek gaan met de instellingen en waar nodig optreden. De zorgkantoren melden voor 31 augustus 2010 hun bevindingen aan de NZa. Als er op die datum geen oplossing is voor het ongeoorloofd vragen van bijbetalingen zal de NZa de betreffende instelling onderzoeken en handhavend optreden. Dat kan zijn in de vorm van het geven van een aanwijzing, het opleggen van een last onder dwangsom of bestuurlijke boete of het openbaar maken van de naam van de overtreder.
Signalement
Cliëntenraden worden gestimuleerd in gesprek te gaan met het bestuur van de instelling over bijbetalingen. Zij worden hierbij ondersteund door het LOC en de NPCF. De minister stelt hiervoor middelen beschikbaar te hebben gesteld. ActiZ en VGN verspreiden de informatie over de bijbetalingen onder hun leden en het CVZ kan bij onduidelijkheden over aanspraken om een duiding worden gevraagd. Het CVZ stelt een signalement op over wat wel en niet geoorloofd is met betrekking tot aanvullende diensten.
De NZa brengt in december verslag uit.
>> Skipr community <<
In de Skipr community ‘Moedig Leiderschap’ kunt u met uw LinkedIn-profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen. Zorgprofessionals kunnen online met elkaar van gedachten wisselen over leiderschap in de zorg. Meld u aan bij de community ‘Moedig Leiderschap’.