Het tekort aan maag-, darm- en leverartsen in Nederlandse ziekenhuizen blijft onverminderd groot, kopt BN DeStem. Minister Klink van VWS heeft weliswaar toestemming gegeven voor veertig extra opleidingsplaatsen, maar er is meer nodig om de lange wachtlijsten terug te dringen.
Tekort mdl-artsen
Dat zegt professor Ernst Kuipers, voorzitter van de Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen en hoofd van de maag-darm-leverafdeling in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Er werken nu 325 mdl-artsen in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat moeten er minimaar vijfhonderd zijn volgens Kuipers.
Extra opleidingsplaatsen
Hij is blij met Klinks toezegging van de extra opleidingsplaatsen. Klink volgt daarbij het advies van Capaciteitsorgaan dat het aantal benodigde plaatsen voor medisch specialisten berekent. Volgens Kuipers is er echter meer nodig om de bestaande grote achterstand weg te werken: “Er zijn tachtig tot honderd officiële vacatures. En lang niet alle ziekenhuizen plaatsen een vacature omdat ze weten dat ze toch niemand kunnen krijgen. Onze zorgen zijn derhalve onveranderd.”
Oplossingen
Ziekenhuizen trekken mdl-artsen uit het buitenland aan om de problemen op te lossen, zegt Kuipers in BN DeStem. In andere ziekenhuizen nemen internisten bepaalde werkzaamheden van mdl-artsen over en het UMC Groningen laat verpleegkundigen dikkedarmonderzoek uitvoeren onder supervisie van een mdl-arts.
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Door het tekort aan mdl-artsen kan een bevolkingsonderzoek naar darmkanker pas in 2019 worden ingevoerd. Naar verwachting zijn er dan genoeg artsen om iedereen tussen de 55 en 75 jaar om de twee jaar op darmkanker te screenen. De Gezondheidsraad had hem vorig jaar geadviseerd een bevolkingsonderzoek te beginnen, vergelijkbaar met de screening op borstkanker en baarmoederhalskanker.