De grote vier zorgverzekeraars (Achmea Agis, Uvit, CZ groep en Menzis) zouden prima pre-concurrentieel kunnen samenwerken aan de back office, terwijl ze concurreren aan de front office. Tot deze conclusie kwamen Marcel van Loosbroek en hoogleraar Guus Schrijvers tijdens een out-of-the-box gesprek op 2 september. Dat schrijft Zorgmarkt op basis van de Nieuwsbrief van de Disciplinegroep Public Health.
Voorbeeld aan bedrijfsleven
Grote supermarkten als Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi concurreren met elkaar aan de voorkant, de front offic, waar de verkoop van hun producten plaats vindt. Aan de achterkant, ofwel de back office, concurreren zij niet, maar werken samen bij onder meer het gebruik van de streepjescodes, het pinnen aan de kassa en de productetikettering. Hun producten en business worden hierdoor vergelijkbaar voor de consument. Deze filosofie van concurrentie aan de voorkant en samenwerking aan de achterkant wordt ook in de praktijk gebracht door bijvoorbeeld telefoonbedrijven en in de metaalindustrie en oliemaatschappijen, schrijft Zorgmarkt. De vier grote Nederlandse zorgverzekeraars kopen voor ongeveer negentig procent van de bevolking de zorg in.
Samenwerken en concurreren
Van Loosbroek en Schrijvers komen tot de slotsom dat de vier grote zorgverzekeraars goed aan de achterkant zouden kunnen samenwerken door gezamenlijk eisen te stellen aan de zorgaanbieders over productbeschrijving, te hanteren kwaliteitscriteria, taakconcentratie en deconcentratie en de onderlinge uitwisselbaarheid van ict. Deze werkwijze zou betekenen dat concurrentie (aan de voorkant) en planning (aan de achterkant) in de zorg zijn te integreren en elkaar niet uitsluiten. Voor leidinggevenden bij zorgverzekeraars en zorgaanbieders impliceert deze werkwijze dat zij zowel een concurrentiestrijd met elkaar en op andere gebieden weer samenwerken.
Schrijvers en Van Loosbroek
Guus Schrijvers is hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde, Universitair Medisch Centrum Utrecht. Van Loosbroek heeft zijn sporen verdiend met innovaties in de metaalnijverheid. Hij is voorzitter van de Stichting Innovatie Projecten In de Zorg (STIPOIZ) die zich vooral richt op innovaties in de ICT bij kleinere zorginstellingen.