Het declaratiesysteem van artsen is fraudegevoelig en zo ingewikkeld dat artsen vaak zelf niet weten wat ze in rekening brengen. Directeur Jos Blank van IPSE Studies van de TU Delft pleit daarom voor een nieuw systeem. Hij noemt de DBC-methode een ‘bureaucratisch monster’.
Alternatief systeem
Frauderen met DBC’s is relatief eenvoudig: het opvoeren van een iets duurder DBC levert een arts of een ziekenhuis meer geld op. Blank heeft een systeem bedacht dat bestaat uit maximaal vijftien kostenindicatoren. Een kostenindicator geeft bijvoorbeeld aan of er sprake is geweest van een chirurgische ingreep, poliklinische behandeling of radiotherapiebehandeling. Zodra aan deze indicatoren een prijskaartje hangt, kan de prijs van 32.000 verschillende behandelingen worden bepaald. Volgens Blank is dit systeem ook goed controleerbaar.
Testen DOT
De NVZ vereniging van ziekenhuizen is samen met een groot aantal ziekenhuizen een traject van simuleren om te toetsen of DOT (DBC’s op weg naar transparantie) werkbaar is voor de ziekenhuizen en volledig. Hoewel het aantal DBC’s is teruggebracht van enkele tienduizenden naar ‘slechts’ vierduizend, vreest Blank nog steeds voor het uitblijven van transparantie. “Het nieuwe systeem leidt aan dezelfde kwalen als het oude, alleen de symptomen zijn minder heftig”, zegt Blank in het Nederlands Dagblad.