Burgers moeten meer dan nu worden aangespoord om te breken met ongezond gedrag. Zorgverleners moeten de burger daarop aanspreken en ondersteunen, terwijl de verzekeraar kan coachen en financiële prikkels kan uitdelen. Dat schrijft de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een woensdag gepubliceerd advies aan de minister van Volksgezondheid.
Gedrag en gezondheid
Kern van het advies is een verschuiving van zorg en ziekte naar gedrag en gezondheid. Aanbieders van zorg behoren niet langer uitsluitend te worden beloond voor het aantal verrichtingen maar ook op basis van bereikte resultaten. “Het voorkomen van ziekte (en uitval) is minstens zo belangrijk als het behandelen ervan”, aldus de RVZ.
Prijskaartje
Aan de veranderingen die de komende tien jaar moeten plaatsvinden, hangt wel een prijskaartje. Wie ongezond leeft moet een hogere eigen bijdrage gaan betalen in de zorg, wil de RVZ volgens het advies. Een van de belangrijkste prioriteiten de komende jaren is het terugdringen van het roken en drinken in Nederland. Volgens de RVZ roken nergens zo veel jeugdigen en volwassenen als in ons land.
Het moet de burger aansporen gezonder te leven en dat kan hij merken in zijn portemonnee. Wie weinig zorg nodig heeft wordt daarvoor dus beloond. Ook wil de RVZ goedkope medicijnen die veel worden gebruikt, niet langer vergoeden.
Geen stelselherziening
De nadruk moet de komende tien jaar liggen op kwaliteit, preventie en toegankelijkheid. “Dit vraagt ingrijpende inspanningen van alle betrokkenen, maar geen stelselherziening”, aldus de RVZ.