Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in 2011 bijna 63 miljard euro beschikbaar voor de zorg. 2 miljard meer dan in 2009. Een overzicht van de maatregelen die dinsdag zijn aangekondigd.
Maatregelen
– In 2012 gaat het eigen risico, naast de jaarlijkse indexering, met 40 euro omhoog.
– Het budget waarmee zorgkantoren de AWBZ-zorg (langdurige zorg) inkopen, gaat met bijna 300 miljoen euro omlaag.
– Ziekenhuizen en specialisten die het budget hebben overschreden, worden gekort; het gaat om honderden miljoenen euro’s.
– Programma’s om mensen te helpen stoppen met roken, komen vanwege de gezondheidswinst die het oplevert, in het basispakket van de zorgverzekering.
Eigen risico
– In 2011 komt er 24 miljoen euro om de babysterfte te verminderen. Vanaf 2012 wordt dat 38 miljoen euro.
– De eerste twaalf behandelingen bij de fysiotherapeut of oefentherapeut komen voor eigen rekening. Nu moeten de eerste negen behandelingen al worden betaald (levert 30 miljoen euro op).
– Tandheelkundige hulp voor 18 tot 21-jarigen verdwijnt uit het basispakket en de anticonceptiepil blijft alleen voor voor jonge vrouwen tot 21 jaar nog in het basispakket.
– De vergoeding voor hulpmiddelen als rollator, krukken en looprekjes verdwijnt (scheelt 21 miljoen euro).
Bijdragen
– Eigen bijdrage voor de tweedelijns geestelijke gezondheidszorg. De eerstelijn kent al een eigen bijdrage van 10 euro per behandeling. Demissionair minister Ab Klink wilde in de tweedelijn een eigen bijdrage van 175 euro, maar stelde de dwarsliggende Tweede Kamer dinsdag voor de bijdrage te verlagen tot 90 euro. Voor kortere en goedkopere behandelingen zou een eigen bijdrage van 80 euro gelden. (Dit moet 110 miljoen euro opleveren)
– Wie in een instelling voor langdurige zorg verblijft, gaat per maand minimaal 400 euro eigen bijdrage betalen. (ANP)