Turkse en Marokkaanse patiënten willen vaak andere informatie van de arts horen dan in Nederland gebruikelijk is. Dat concludeert onderzoeksbureau NIVEL in een studie die woensdag is gepresenteerd.
Besluitvorming rondom zieke
Nederlandse artsen en verpleegkundig personeel hebben in Nederland de verplichting om de patiënt te informeren over de diagnose, de behandeling en de vooruitzichten. Met name als patiënten ongeneeslijk ziek zijn, willen familieleden van allochtone patiënten het slechte nieuws vaak weghouden bij de zieke. “De besluitvorming is meer een collectieve of familieaangelegenheid, waarbij de tolkende zoon of dochter optreedt als vertegenwoordiger van de familie. De familie blijft ook bij ongeneeslijk zieke patiënten vaak streven naar genezing en voelt zich daarin gesterkt door het geloof”, aldus NIVEL.
Doordrukken aanpak
Als hulpverleners de Nederlandse aanpak te veel doordrukken, bestaat het gevaar dat de allochtone familie zich terugtrekt en de kwaliteit van zorg door gebrek aan communicatie achteruitgaat.
De onderzoekers pleiten er dus voor om de driehoeksverhouding tussen patiënt, familie en medisch personeel goed in stand te houden.
‘Allochtonenkliniek’
Vatan speelt hierop in. Vatan is de eerste medische kliniek die zich uitsluitend richt op allochtone patiënten. De kliniek gaat volgende maand open in Amsterdam. De kliniek is niet bevorderlijk voor de intigratie. Maar Sadik Harchaoui, directeur van het instituut voor multiculturele vraagstukken Forum zegt in Trouw dat algemene organisaties het ontstaan van een ‘allochtonenkliniek’ gedeeltelijk aan zichzelf te wijten hebben. De communicatie tussen artsen en nieuwe Nederlanders is vaak zeer gebrekkig. (o.a. ANP)