De Technische Universiteit in Delft gaat in geval van nood medische isotopen produceren die door ziekenhuizen worden gebruikt om kanker op te sporen. De TU fungeert als achtervang voor de vijf commerciële producenten die er in de wereld zijn. Dat heeft de universiteit donderdag laten weten.
VWS geeft opdracht achtervang
De TU Delft bood eerder dit jaar aan om achtervang te zijn. Het ministerie van VWS heeft de universiteit vervolgens opdracht gegeven de onderzoeksreactor geschikt te maken voor de isotopenproductie. Daar is zij nu mee begonnen.
Molybdeen-99
De universiteit richt zich op de productie van molybdeen-99. Dat is een radioactieve stof die wordt ingespoten bij kankerpatiënten om de precieze plaats van een tumor te kunnen bepalen, zodat artsen de ziekte gerichter kunnen behandelen.
Reactor in Delft
De reactor in Delft, die nu gebruikt wordt voor wetenschappelijk onderzoek, kan iets meer dan de wekelijkse behoefte aan molybdeen-99 in Nederland produceren. Daarbij is overigens niet gezegd dat in Delft geproduceerde stoffen uitsluitend in Nederland zullen worden gebruikt.
Het afgelopen jaar ontstond een tekort aan medische isotopen. Dat kwam mede doordat de Hoge Fluxreactor van NRG in Petten, goed voor bijna een derde van de wereldwijde productie, wegens onderhoud aan het koelsysteem ruim een halfjaar buiten bedrijf was. Eerder deze maand kwam de productie weer op gang. (ANP)