Gebouwen en bedrijven in Nederland moeten rookvrij worden. Het ministerie van VWS zou het goede voorbeeld moeten geven en alle rookruimtes en rookpauzes in het ministerie dienen te schrappen. Daarvoor heeft voorzitter Rien Meijerink van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) donderdag gepleit tijdens een congres in Den Haag.
Mager antirookbeleid
Volgens Meijerink heeft het Nederlandse antirookbeleid niet genoeg opgeleverd. Onderzoek toont aan dat 29 procent van de Nederlanders rookt; in andere westerse landen ligt dat percentage op 23,5 procent. In Noord-Europa rookt ongeveer 15 procent van de bevolking. Volgens hem is in Nederland 13 procent van alle ziektegevallen te danken aan roken.
Korting op ziektekosten
Meijerink wil dat zorgverzekeraars en overheid harder trekken aan maatregelen om gezond leven te bevorderen. Zo zouden zorgverzekeraars mensen een korting moeten geven op de ziektekosten als ze bijvoorbeeld meedoen aan cursussen om af te vallen of te stoppen met roken. Als ze daadwerkelijk stoppen, zouden ze nog meer voordeel moeten krijgen. Volgens hem zou dat kunnen door kortingen op het verplicht eigen risico. Een gezondere levensstijl kan helpen om het stelsel van gezondheidszorg betaalbaar te houden.
Strengere huisarts
Meijerink wil ook dat huisartsen veel strenger zijn tegen patiënten die roken. Huisartsen hebben eerder gezegd dat ze in de spreekkamer geen politieagent willen zijn. Volgens Meijerink is dat hun plicht. “Ze moeten alle methodes toepassen om mensen te overtuigen en nooit ophouden te zeggen hoe slecht roken is voor de gezondheid.”