Zorgverzekeraar Agis verliest eerder dan oorspronkelijk was afgesproken zijn zelfstandigheid binnen moederbedrijf Achmea. Dat bevestigt directievoorzitter Roelof Konterman van Achmea Zorg tegenover het Financieele Dagblad.
Merknaam
Bij de fusie tussen Achmea en Agis eind 2008 was overeengekomen dat Agis vijf jaar lang als zelfstandig bedrijf zou blijven bestaan, met een eigen raad van bestuur en eigen raad van commissarissen. Nu komt daar volgens het FD waarschijnlijk eind dit jaar een einde aan. Daarmee komt de samensmelting met Achmea twee jaar vroeger dan gepland tot stand. De merknaam Agis blijft wel gehandhaafd.
Grotere vuist
Volgens Konterman is de opheffing van Agis als bedrijf niet ingegeven door kostenbesparingen. Het gaat erom dat beide verzekeraars gezamenlijk een grotere vuist in de zorgmarkt denken te kunnen maken. “We moeten de krachten bundelen om een grotere invloed op de markt te hebben, bijvoorbeeld bij de inkoop van zorg”, aldus Konterman in het FD. De raad van bestuur van Agis is akkoord met de operatie. Eind dit jaar is het woord aan de raad van commissarissen en de ondernemingsraad van Agis.
Opvallend
Het verlies van zelfstandigheid is volgens het FD opvallend, omdat Achmea onlangs met zorgverzekeraar De Friesland fuseerde. Daarbij is een vergelijkbare afspraak gemaakt, op grond waarvan De Friesland vijf jaar lang als zelfstandig bedrijf blijft bestaan binnen Achmea. “Die vijf jaar is hard”, zegt een woordvoerder van De Friesland in het FD. “Bij ons is van belang dat vijf jaar ook echt vijf jaar is. Wij hebben dat goed geborgd in de overeenkomst. Als er dingen veranderen kan dat alleen op initiatief van De Friesland.”
Consequenties
Achmea en Agis hebben samen 4,7 miljoen verzekerden. Met de Friesland erbij komen zij op ruim 5,2 miljoen. Ze zijn daarmee veruit de grootste zorgverzekeraar in Nederland. Volgens Konterman gaat de samenwerking tussen Agis en Achmea tot nu toe “soepeler dan verwacht. “Maar het zijn nog steeds twee bloedgroepen en de samenvoeging zal ook niet helemaal zonder slag of stoot gaan.” De integratie kan gevolgen hebben voor de werkgelegenheid, maar er zullen volgens Konterman geen gedwongen ontslagen. Voor de top 100 van het bedrijf zijn er wel consequenties vanwege de “ontdubbeling” die plaatsvindt.