Te weinig Nederlanders beseffen dat de organen van de meeste mensen die zich hebben laten registreren als donor na hun overlijden helemaal niet bruikbaar zijn. Dat is de boodschap die de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen tijdens de Nationale Donorweek die maandag van start gaat onder de aandacht wil brengen.
Politieke agenda
De organisatie probeert het invoeren van actieve donorregistratie (ADR) in Nederland met een petitie op de website www.2mh.nl hoog op de politieke agenda van het nieuwe kabinet te krijgen. Op 7 december biedt 2 Miljoen Handtekeningen de petitie aan de nieuwe minister van Volksgezondheid aan.
Weinig bruikbare organen
Van de meeste overledenen kunnen de organen niet worden getransplanteerd, omdat maar weinig mensen sterven op een intensive care. De gezonde organen moeten goed doorbloed uit het lichaam kunnen worden gehaald om bruikbaar te zijn voor donatie. Dit kan eigenlijk alleen maar in een ziekenhuis. Van de 25.000 nieuwe donorregistraties leveren naar schatting in de praktijk maar twee mensen na overlijden bruikbare organen. Er zijn dus veel meer registraties nodig om de wachtlijsten te verkorten.
Gebrek aan donororganen
“Jaarlijks sterven er in Nederland ongeveer tweehonderd mensen bij gebrek aan donororganen”, stelt woordvoerster Olga Majeau. “Dat aantal kan worden gehalveerd als alle Nederlanders automatisch geregistreerd staan als donor, tenzij ze aangeven dat niet te willen.”
Vastleggen keuze
Op dit moment hebben volgens de stichting 7 miljoen Nederlanders hun keuze niet vast laten leggen. Van de 5,4 miljoen geregistreerden zegt slechts de helft ja tegen orgaandonatie. De andere helft stelt de organen niet beschikbaar voor donatie of laat het besluit over aan de nabestaanden. “De vraag naar donororganen blijft altijd groter dan het aanbod”, knikt Majeau. “Maar elk leven is er een. Doneren zou in Nederland de norm moeten worden, net zoals dat in bijvoorbeeld België het geval is.” (ANP)