De geplande bezuinigingen op het MBO-onderwijs voor dertigplussers treffen vooral de sectoren die het hardst nieuw personeel kunnen gebruiken, zoals de sector van verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Dat schrijft de MBO Raad, mede namens ActiZ, in een brandbrief aan premier Rutte.
Dertig procent
Het kabinet wil dat 30-plussers voortaan zelf hun mbo-opleiding betalen. Tienduizenden zij-instromers en herintreders zullen daardoor geen opleiding volgen, zegt de MBO Raad. De zorgsector wordt hard getroffen door deze maatregel: dertig procent van de nieuwe werknemers in verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg is ouder dan dertig jaar.
Tekort
“Dat zijn vooral herintreders en moeders met schoolgaande kinderen, maar ook mensen die verder willen leren,” zegt ActiZ-directeur Aad Koster. “Wij zijn bang dat zij de keuze voor de zorg niet zullen maken als zij de opleiding zelf moeten betalen. En we hebben die mensen hard nodig.” De vraag naar zorg en zorgprofessionals wordt door de vergrijzing alleen maar groter, terwijl het nu al moeilijk is om voldoende personeel aan te trekken.
Strijdig
“In het afgelopen schooljaar waren 15 duizend MBO-studenten die een opleiding volgen om in onze branche aan de slag te gaan boven de 30 jaar. Als zij allemaal wegvallen, hebben we een probleem,” vervolgt Koster. “Een schrijnend arbeidstekort ligt dan op de loer, waardoor we niet meer de zorg kunnen leveren die nodig is.” Koster wijst er op dat bezuinigingen op zorgonderwijs strijdig zijn met de kabinetsplannen om 12 duizend nieuwe werknemers in de ouderenzorg aan te trekken. “Waar moeten die allemaal vandaan komen als de dertigplussers afvallen?”
Rekening
Volgens Koster kunnen de zorgorganisaties de opleidingskosten niet bijleggen. “Werkgevers betalen nu al een groot deel van de praktijkopleidingen (BBL),” legt Koster uit. “Maar zorgorganisaties hebben geen geld over om de volledige opleiding te bekostigen. Daarvoor zijn de zorgtarieven niet toereikend.”