De Universiteit Twente doet vanaf volgend jaar een breed onderzoek naar kindersterfte. Elk overlijdensgeval van een kind jonger dan twee jaar in Oost-Nederland wordt door zogenaamde child death review(CDR)-teams breed onderzocht. Het betreft een pilotstudie. Dat meldt Medisch Contact.
Verminderen vermijdbare sterfte
Het doel van dit onderzoek is het verminderen van vermijdbare sterfte en verhogen van de kwaliteit van zorg voor kinderen. In de Verenigde Staten werkt het systeem van CDR-teams al jaren, zegt jeugdarts en onderzoeker Sandra Knoeff-Gijzen in Medisch Contact. Zij is bezig met een haalbaarheidsstudie voor het project. CDR-teams kijken niet alleen naar de rol van de zorg, legt zij uit, maar naar alle omstandigheden en de rouwbegeleiding. De effecten zijn volgens haar divers: de registratie van doodsoorzaken verbetert, maar door analyse van sterfgevallen zijn ook onveilige verkeerssituaties aangepakt. De samenstelling van zo’n CDR-team is nog niet vastgesteld, maar Knoeff-Gijzen denkt aan een kinderarts, een huisarts, een medewerker uit de JGZ, een maatschappelijk werker en een forensisch geneeskundige.
Ruimte voor verbetering
In Nederland is ruimte voor verbetering, volgens Knoeff-Gijzen: “In 29 procent van de kindersterftegevallen spelen potentieel vermijdbare factoren een rol. En ook als dat niet zo is, is de zorg voor kind en ouders mogelijk voor verbetering vatbaar.”