De Achterhoek heeft in 2020 nog maar één ziekenhuisorganisatie met een centrale vestiging in Varsseveld, als het aan bestuurder Henri Janssen van Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk ligt. Janssen wijdt zijn eerste weblog op de SKB-website aan het onderwerp.
‘Ziekenhuizen moeten krachten bundelen’
Bestuurder Janssen in zijn weblog: “De ziekenhuiszorg in de Achterhoek zal de krachten moeten bundelen en tot één ziekenhuisorganisatie voor de Achterhoek moeten komen. Dit gaat wat mij betreft verder dan intensieve samenwerking tussen het Slingeland Ziekenhuis en het SKB. Een nieuw ziekenhuis ter hoogte van Varsseveld, ontstaan uit de beide huidige ziekenhuizen, is volgens mij een reële optie. Dit nieuwe ziekenhuis is voor iedereen in de Achterhoek makkelijk te bereiken en garandeert de inwoners van deze mooie regio ook de komende decennia van kwalitatief hoogstaande, maar vooral ook betaalbare zorg.”
Combineren vitale voorzieningen
Janssen wijst op het toekomstdebat over de regio, de bevolkingskrimp en behoud van de leefbaarheid. “Naar mijn mening ontkomt de regio in de toekomst niet aan het combineren van enkele vitale voorzieningen. Op dit moment is de Achterhoek een regio, maar mogelijk is het verstandiger van de regio één grote gemeente te maken, de nieuwe gemeente Achterhoek. Het schaalvoordeel dat ermee behaald wordt, zal zorgen voor een efficiëntere overheid en de daadkracht verhogen. In dat kader zou je overigens ook kunnen denken aan één organisatie voor het voortgezet en hoger onderwijs in de Achterhoek.”
Slingeland-bestuurder houdt boot af
Directeur Geert Huisman van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wil nog niet praten over één Achterhoeks ziekenhuis. Dat blijkt uit een reactie van diens woordvoerder in TC Tubantia: “We werken al op een aantal gebieden samen en die samenwerking willen we intensiveren, maar wel vanuit twee ziekenhuizen. Zeker de komende twintig tot dertig jaar zit één ziekenhuis er niet in.”