Het nieuwe kabinet wil de loting voor de studie geneeskunde de komende vijf jaar schrappen, maar dat blijkt niet haalbaar. Het is niet mogelijk omdat er geen geld voor is. Dat heeft voormalig minister van Volksgezondheid Ab Klink geschreven aan zijn opvolger Edith Schippers.
Opleidingscapaciteit
In een document schrijft Klink dat het afschaffen ervoor zorgt dat er meer plaatsen op vervolgopleidingen moeten komen. Volgens hem leidt loslaten van de numerus fixus tot 971 miljoen euro aan extra kosten. “Dit bedrag is er niet en ook de opleidingscapaciteit is er niet”, zo luidt het in het ambtelijke document.
Kosten
In een reactie stelde een zegsman van het ministerie van Volksgezondheid dat het door Klink genoemde bedrag alleen geldt als “uiterste consequentie”, dat is als alle studenten geneeskunde ook doorgaan voor een langjarige opleiding. En daarop rekent het ministerie niet.
Toekomst
Ook wees de woordvoerder erop dat zorgberoepen in de toekomst veranderen. In de praktijk kan dat betekenen dat afgestudeerde studenten vaker een vervolgopleiding zullen kiezen die korter is. Als voorbeeld noemde hij de opleiding voor spoedeisende hulp.
Numerus fixus in vijf jaar afschaffen
Ondanks de waarschuwing van Klink houdt het ministerie vast aan het voornemen zoals dat in het regeerakkoord staat. Hierin staat dat de numerus fixus “in vijf jaar” wordt afgeschaft om “aan de vraag van een kwart meer artsen in 2025 tegemoet te komen”.
Ramingen
Met hoeveel extra kosten de huidige minister van Volksgezondheid als gevolg van de maatregel rekening houdt, is nog niet bekend. “De ramingen hiervoor moeten nog worden gemaakt”, aldus de zegsman. Ook het exacte moment waarop de loting wordt losgelaten, is niet duidelijk. “De fasering en vormgeving moeten nog nader worden uitgewerkt”, zo luidt het. (ANP)