Patiënten die in de Sint Maartenskliniek bij Nijmegen een operatie moeten ondergaan, moeten van tevoren laten testen of hun neus wel schoon is. Volgens de kliniek neemt het risico op een wondinfectie na de operatie daardoor met 30 procent af.
Een op de drie gezonde mensen draagt de Staphylococcus aureus in zijn neus. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die deze bacterie dragen veel meer kans maken op wondinfectie na een operatie. Wondinfectie is altijd een ernstige complicatie, maar na het plaatsen van een kunstgewricht of prothese helemaal zeer ongewenst wegens de kans op een blijvende beperking.
Bacteriedodende zalf
De Sint Maartenskliniek neemt nu van iedereen die binnenkort wordt geopereerd wat neusvocht af. Als uit een laboratoriumtest blijkt dat de bacterie in het vocht zit, krijgt de aanstaande patiënt speciale zalf en shampoo thuisgestuurd. Het ziekenhuis laat de resultaten van deze nieuwe maatregel wetenschappelijk volgen.
Rotterdams onderzoek
Het idee om patiënten voor een ingreep op de bacterie te testen is overigens niet nieuw. Al in januari concludeerden onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam dat infecties voorkomen kunnen worden door voorafgaand aan de ingreep op de aanwezigheid van de bacterie te testen. Zij publiceerden daarover in de New England Journal of Medicine.
Sint Maartenskliniek
De Sint Maartenskliniek plaatst dagelijks nieuwe heupen, knieën en andere protheses en implantaten. Als er een infectie bij zo’n prothese komt, volgt niet zelden een lijdensweg van schoonmaken, opnieuw opereren, langdurig ziekenhuisverblijf en blijvend slechtere beweeglijkheid. De behandeling kan wel een half jaar in beslag nemen.