De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft alle locaties voor ouderen- en gehandicaptenzorg van Osira Amstelring onder verscherpt toezicht geplaatst. De inspectie doet dit vanwege structurele tekortkomingen in de kwaliteit en veiligheid van zorg.
Signalen
Osira Amstelring biedt verpleging en verzorging aan ouderen en lichamelijk gehandicapten op 27 locaties in en rond Amsterdam. De inspectie heeft in februari 2011 verschillende locaties bezocht. Aanleiding voor de inspectiebezoeken was een reeks van ernstige meldingen en signalen http://www.skipr.nl/actueel/id5482-leiding-osiragroep-vreest-voor-ontwrichting.html over de kwaliteit en continuïteit van de zorg binnen Osira Amstelring. Tijdens de bezoeken is niet alleen met de medewerkers gesproken, maar ook met de ondernemingsraad, cliëntenraad en cliënten zelf.
Zeer zorgelijk
Uit de bezoeken is volgens de inspectie “een zeer zorgelijk beeld” naar voren gekomen. Bij alle bezochte woonzorgcentra en bij twee van de drie zorgsteunpunten was er sprake van hoge en zeer hoge risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Zorgplannen voor bewoners in de woonzorgcentra waren niet actueel of ontbraken. Bovendien was er een structureel tekort aan voldoende deskundig personeel. Ook constateerde de inspectie een onveilige woonomgeving door achterstallig onderhoud. Daarbij is er sprake van een ernstig gebrek aan vertrouwen van medewerkers en cliënten in de raad van bestuur. Volgens de inspectie stuurt de raad van bestuur onvoldoende op verbeteringen. Dit alles speelt zich af tegen een achtergrond van grote financiële problemen en reorganisaties.
Aanpak
De inspectie gaat de komende maanden de uitvoering van de verbetermaatregelen nauwlettend volgen. Daarnaast moet Osira Amstelring voor 15 april 2011 een plan van aanpak opstellen en ter goedkeuring voorleggen aan de inspectie. Osira Amstelring moet maandelijks aan de inspectie rapporteren over de voortgang van het plan van aanpak. De inspectie zal aangekondigde en onaangekondigde bezoeken brengen aan de zorglocaties van Osira Amstelring.
Betreurenswaardig
In een reactie laat Osira Amstelring weten de ontstane situatie te betreuren en de bevindingen van de inspectie zeer serieus te nemen. Naar eigen zeggen constateerde de raad van bestuur van de OsiraGroep Amstelring al in november 2010 dat ingrijpende maatregelen nodig waren om de kwaliteit van zorg op het juiste niveau te houden. Sindsdien wordt gewerkt aan de uitvoering van een plan flexibiliseren en vereenvoudigen.
Zwartboek
Volgens de Amsterdamse SP, die medio januari een zwartboek over Osira Amstelring publiceerde, is het flexibiliseringstraject –door de de SP ook wel aangeduid als “stopwatchzorg”- juist een van de hoofdoorzaken van de verschraling van de zorg. Om die reden pleitte de SP toen al voor verscherpt toezicht. De raad van bestuur deed de kritiek twee maanden geleden af als “tendentieus en slecht onderbouwd”. De inspectie constateert nu dat het invoeren van de zogeheten “zorgroutes” heeft geleid tot demotivatie bij het personeel.
Rolwisseling
De raad van toezicht heeft naar aanleiding van de onder toezichtstelling ingegrepen in de bestuurlijke top. In overleg met de cliënten- en medewerkervertegenwoordigingen is Rob van Dam met onmiddellijke ingang benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur. Van Dam zou eigenlijk per 1 april aantreden als lid van de raad van bestuur. Scheidend bestuursvoorzitter Willeke Stadtman, die op 1 maart met vervroegd pensioen is gegaan, zou worden opgevolgd door bestuurslid Harry Moeskops. Moeskops blijft in de nieuwe constructie wel lid van de raad van bestuur. De raad van toezicht denkt dat Van Dam, vanwege zijn vergelijkbare ervaring bij Meavita-opvolger HWWzorg, beter in staat is om leiding te geven aan het verbetertraject. De raad van toezicht heeft daarnaast Hans Klein Breteler benoemd tot gedelegeerd toezichthouder die moet toezien op de uitvoering van het verbetertraject.
Zwaar middel
In een brief aan de Tweede Kamer stelt staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten dat de inspectie met het onder toezicht stellen van de hele intramurale tak van Osira Amstelring een zwaar middel inzet. “Maar ik ondersteun de IGZ in hun besluit”, aldus de staatssecretaris. “Als de kwaliteit van zorg op diverse locaties zo’n groot risico loopt, dan vind ik dat de IGZ in deze situatie een juiste maatregel neemt.” Veldhuijzen van Zanten heeft de raad van toezicht uitgenodigd om op het departement te overleggen over het verbetertraject.