Bij psychiatrisch onderzoek van een verdachte moet zijn medisch dossier gebruikt kunnen worden. Het beroepsgeheim van artsen zou dat niet in de weg hoeven te staan. Dat stelde staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) donderdag in overleg met de Tweede Kamer over tbs.
Medische gegevens
Met de medische gegevens kan de geestesgesteldheid van verdachten beter onderzocht worden en wordt ook duidelijker of hij tbs of alleen maar een gevangenisstraf moet krijgen. Probleem is nu dat jaarlijks zeventig verdachten weigeren mee te werken aan gedragsonderzoek. Daardoor kan vaak niet worden vastgesteld of ze tbs moeten krijgen en ontlopen ze deze maatregel.
Meewerken
Teeven had al eerder aangekondigd dat bij weigeraars psychiatrische gegevens opgevraagd moeten kunnen worden, ook als de verdachte daar geen toestemming voor geeft. GGZ-instellingen zouden ook moeten meewerken. Nu weigeren ze soms dossiers af te geven omdat ze dan het beroepsgeheim van artsen doorbreken. Maar Teeven gaf aan zich daar niet bij neer te willen leggen.
Toegang tot dossiers
Ook bestanden van politie en justitie zouden toegankelijk moeten worden voor onderzoekers van verdachten die mogelijk in aanmerking komen voor tbs. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Centraal Orgaan opvang asielziekers (COA).
Privacy
Verschillende partijen wezen op het belang van privacy van verdachten. Teeven was zich daarvan bewust, maar vond dat het ook niet door moest schieten met de privacy als mensen daardoor tbs zouden ontlopen. Dat geldt volgens de staatssecretaris ook voor de kritiek dat psychiatrisch patiënten zich wel twee keer bedenken om naar een psychiater te stappen als hun dossiers daar niet veilig zijn.