Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is in samenwerking met PamGene gestart met het opzetten van een weefselbank met versgevroren tumorweefsels.
Biomarker-onderzoek
Deze weefselbank zal worden gebruikt voor biomarker-onderzoek. Dit onderzoek moet in de toekomst persoonsgerichte behandeling van kankerpatiënten mogelijk maken. Voor het zover is, is het van belang om met correct verzamelde en goed gedocumenteerde klinische samples te werken. De eerste fase van de zogenoemde PamBrabant studie richt zich dan ook op het ontwikkelen van de beste manier waarop de tumorweefsels opgeslagen moeten worden.
Ondersteunen
Als de logistiek en opslag in het JBZ geoptimaliseerd zijn, hopen de onderzoekers dat ook andere Brabantse ziekenhuizen zich bij dit initiatief aansluiten en hun patiënten de mogelijkheid gaan bieden dit wetenschappelijke onderzoeksinitiatief te ondersteunen.
Gepersonaliseerde medicatie
Het al dan niet aanslaan van bepaalde medicijnen is mede afhankelijk van de genetische aard van de patiënt. Nu al wordt bij bepaalde vormen van leukemie eerst een test gedaan om te voorspellen of een bepaalde therapie zal aanslaan of niet. In de toekomst zal gepersonaliseerde medicatie op grond van moleculair biologisch onderzoek naar verwachting een hoge vlucht nemen. Biomarkers zijn nodig om deze selectie, van patiënt en medicijn, mogelijk te maken. Om biomarkers te ontdekken en te valideren is toegang tot patiëntenmateriaal, zoals bloed of weefsels, van cruciaal belang.