Ondanks de handreikingen van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) blijft de Eerste Kamer tegen de landelijke, elektronische uitwisseling van medische gegevens.
PvdA, SP, GroenLinks, SGP, ChristenUnie en VVD bleven er dinsdag bij dat het systeem beter eerst zorgvuldig in de kleinere regio’s kan worden opgebouwd. Ook CDA en D66 zijn kritisch. Schippers’ eigen VVD riep haar dinsdag op het voorstel alsnog in te trekken. Schippers zelf hield vol dat ze wel degelijk de meerwaarde ziet van haar voorstel. “Maar ik ben realistisch en zie dat het hier anders valt.” De Senaat stemt volgende week dinsdag over het EPD.
Handreiking
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) is de Eerste Kamer dinsdag enigszins tegemoetgekomen in de discussie rond de invoering van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Ze stelde de Eerste Kamer voor alleen de gegevens over geneesmiddelen opvraagbaar te maken.
Beperkter EPD
De dossiers van waarnemend huisartsen wil ze om te beginnen uit dit beperktere EPD houden. Verder komt er alleen een EPD als de patiënt daarvoor uitdrukkelijk toestemming geeft.
Patiënt bepaalt
Eerder zorgde ze er al voor dat de patiënt kan bepalen welke hulpverlener wel en welke geen toegang krijgt tot zijn gegevens. De patiënt wiens gegevens worden ingezien, ontvangt daarvan ook automatisch een melding (via sms). Bedrijfs- en verzekeringsartsen krijgen sowieso geen toegang tot het EPD. Veel meer toezeggingen zitten er niet in, omdat ze niet wil dat daardoor uiteindelijk een kwetsbaar ICT-systeem ontstaat, aldus Schippers.
Betrouwbaarheid
De Eerste Kamer heeft grote twijfels bij de betrouwbaarheid van het systeem waarmee artsen landelijk informatie kunnen uitwisselen en bepleit een regionale opzet om mee te beginnen. Volgens Schippers is die fase echter al achter de rug en is het nu tijd om verder te kijken. “Dit voorstel regelt een wettelijke basis, het regelt niet een regionale opzet. De Senaat wil een ander systeem.”
Wetsvoorstel
Ondanks alle tegenwind, de Tweede Kamer ging in 2009 al akkoord, heeft Schippers het wetsvoorstel niet teruggetrokken, hoewel dat wellicht makkelijker was. “Dit is belangrijk. De handreikingen maken het geen goudgerand, maar hopelijk wel een aanvaardbaar voorstel”. Ook zij erkent dat het plan geen schoonheidsprijs verdient, maar vindt een eventueel beperkte start in ieder geval beter dan niets. Ook al omdat het systeem zich dan kan bewijzen.
Tegemoetkoming
Met haar voorstel wil Schippers een wettelijke basis leggen onder onder meer de elektronische uitwisseling van gegevens en meteen zaken als privacy en ook de bescherming van de patiënt regelen. Het voorstel voegt volgens Schippers iets toe aan reeds bestaande wetten. Ze hield de senatoren voor: “Of je zegt: we willen een landelijk schakelpunt, richten het op, beschermen de patiënt tegen zaken die kunnen gebeuren en nemen daarvoor de verantwoordelijkheid. Of we zeggen: we willen geen landelijk schakelpunt en vinden dat het in de regio’s moet plaatsvinden.”