Zorgaanbieder Dichterbij heeft in Oostrum in Noord-Limburg de eerste forensische kliniek in de gehandicaptenzorg geopend. De kliniek heeft 28 behandelplaatsen voor mensen met een licht verstandelijke beperking en ernstig probleemgedrag die veroordeeld zijn voor een misdrijf.
Wachtlijst
In de gehandicaptenzorg worden in totaal 120 van dit soort plaatsen gecreëerd. Tot voor kort mocht alleen de geestelijke gezondheidszorg forensische klinieken hebben. Tegenover de nieuwssite voor de gehandicaptenzorg Klik laat Paul Trommelen, directeur specialistische zorg van Dichterbij, weten dat er grote behoefte is aan een dergelijke voorziening. “We dachten de kliniek langzaam op te starten, maar er is nu al een wachtlijst”, aldus Trommelen. Volgens Trommelen hangt het grote aantal aanmeldingen nauw samen met de veranderende maatschappelijke perceptie. “Veertig jaar geleden was de sterk gedragsgestoorde licht verstandelijk gehandicapte slachtoffer van zijn handicap. Nu is de samenleving slachtoffer van de persoon met de licht verstandelijke beperking en ernstig probleemgedrag.”
Risico
Dit neemt volgens Trommelen niet weg dat de maatschappelijke overlast van de dertig tot tachtig duizend licht verstandelijk gehandicapten met ernstig probleemgedrag groot is. “Vijftien tot dertig procent is verslaafd aan drank of drugs. Seksueel en financieel misbruik door pooierboys, verkeerde vrienden en helaas ook familie komt veel voor. Ze raken verstrikt in misdadige activiteiten. Licht verstandelijk gehandicapten lopen enorme risico’s om slachtoffer en vervolgens dader te worden. In de gevangenissen en forensische klinieken stikt het van de licht verstandelijk gehandicapten, naar schatting 20 tot 40 procent.” Met de nieuwe forensisch psychiatrische afdeling wil Dichterbij een alternatief bieden, waarbij meer ruimte is voor behandeling.