Zwangere vrouwen behandelen om toekomstige problemen bij hun kinderen te voorkomen. Dat is de gedachte achter het Promises-onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). “Voorkomen is altijd beter dan genezen. Daar kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen”, aldus onderzoeker Huib Burger dinsdag.
Onderzoek
In het onderzoek worden driehonderd zwangere vrouwen gevolgd. De helft krijgt psychotherapie, de andere helft niet. Als hun kinderen 1,5 jaar oud zijn, worden ze getest. “We kijken dan naar motorische, intellectuele en emotionele ontwikkeling. We onderzoeken of de kinderen aan ADHD lijden, een ontwikkelingsachterstand hebben of bijvoorbeeld angststoornissen hebben”, legde Burger uit.
Invloed stress en depressie
Het is al langer bekend dat stress en depressieve klachten tijdens de zwangerschap een negatieve invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van het kind. Met dit onderzoek wordt uitgezocht of daarbij in het vroegst mogelijke stadium door middel van gesprekstherapie al kan worden ingegrepen. In de therapie leren de vrouwen om te gaan met negatieve gevoelens en specifieke angsten, bijvoorbeeld de angst voor een miskraam.
Doelgroep
Alleen vrouwen die niet al behandeld worden voor een psychiatrische stoornis, kunnen meedoen aan het onderzoek. “Het gaat over vrouwen die tijdens de zwangerschap veel piekeren, slecht slapen, somber en lusteloos zijn en last hebben van stress”, aldus Burger. (ANP)