De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert om een deel van het macrobudget flexibel in te zetten om veranderingen in de beloning van medisch specialisten op te vangen. Daarmee wil de NZa voorkomen dat het budgetplafond voor medisch specialisten verschuiving van de productie in de weg staat.
Dynamiek
Met haar plannen voor prestatiebekostiging wil minister Schippers van Volksgezondheid meer marktdynamiek in de ziekenhuissector creëren. Ziekenhuizen die naar kwaliteit en prijs beter presteren dan andere ziekenhuizen moeten meer productie kunnen draaien en ook beter beloond kunnen worden. Dat kan leiden tot het verschuiven van patiëntenstromen en de daarbij behorende omzet, inclusief de loonkostencomponent van medisch specialisten.
Beheersing
Tezelfdertijd wil Schippers de loonkosten van medisch specialisten vooraf beheersen. In concreto betekent dit dat per instelling vooraf een budgetplafond wordt vast gesteld. Dit impliceert dat extra honorariumkosten als gevolg van productieverschuivingen tussen ziekenhuizen in beginsel niet worden vergoed. “Dit vormt zonder nadere aanpassingen een belemmering voor de gewenste dynamiek”, aldus de NZa.
Spanning
Om de spanning tussen kostenbeheersing en marktwerking te verlichten adviseert de NZa om een deel van het macrobudget opzij te zetten om de gevolgen van productieverschuiving op te vangen. De NZa denkt daarbij aan de 2,5 procent van het macrobudget die is gereserveerd voor groei. Dit bedrag zou dan in de loop van het boekhoudkundige jaar herverdeeld moeten worden op basis van feitelijke productie.
Beperkt
Wel merkt de NZa op dat de invoering van een beheersmodel, zoals Schippers dat voor de specialistensalarissen wil, altijd leidt tot een beperking van de dynamiek. De mogelijkheden om veranderingen in de zorgproductie van ziekenhuizen te honoreren en de daarmee gepaard gaande wijzigingen voor vrijgevestigd medisch specialisten zijn volgens de NZa dan ook “beperkt”.