Arts-assistenten zijn zich bewuster van situaties rondom patiëntveiligheid wanneer ze daarvoor een speciale cursus volgen tijdens hun opleiding. Dat concludeert José Jansma, gezondheidswetenschapper aan de VUMC, in haar promotieonderzoek.
Patiëntveiligheid
Jansma onderzocht als eerste in Nederland de effecten van specifiek patiëntveiligheidsonderwijs. Zij ontwikkelde in samenwerking met Cordula Wagner en Bart Bijnen een tweedaagse cursus voor arts-assistenten, waaraan 71 arts-assistenten deelnamen. Zowel op korte als langere termijn werden positieve effecten gemeten in kennis, vaardigheden en attitudes met betrekking tot het melden van incidenten.
Gedragsveranderingen
Specifieke gedragsveranderingen werden nog nauwelijks gemeten. Wel is uit literatuuronderzoek van Jansma duidelijk geworden welke thema’s belangrijk zijn om terug te laten komen in het onderwijs. Dit zijn bijvoorbeeld: het leren van fouten door het melden en analyseren van incidenten en de informatieoverdracht tussen zorgverleners onderling en richting patiënten. Meer onderzoek is nodig om te bepalen hoe en welk onderwijs nodig is om ook een blijvende gedragsverandering te realiseren.
Jansma promoveert op 18 april 2011 bij VU medisch centrum. Vooraf aan de promotie vindt een symposium plaats voor patiëntveiligheidsonderwijs aan arts-assistenten. Inschrijven kan via www.vumc.nl/paog/patientveiligheidsonderwijs.