Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn veertien gevallen van mazelen gemeld. Directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM heeft dat vrijdag gezegd. Volgens hem zijn er meer gevallen van mazelen dan normaal. Hij spreekt niet van een uitbraak.
Vaccinatie
De laatste uitbraak dateert van 1999. Toen moesten 150 kinderen met mazelen in het ziekenhuis worden opgenomen. Drie kinderen lieten het leven. Volgens Coutinho raakten toen veel mensen uit kringen van bevindelijk gereformeerden besmet, een orthodox-protestantse groepering die zich om godsdienstige redenen niet laat vaccineren. Zolang de mazelen ditmaal niet in die kringen opduiken, is er volgens hem weinig aan de hand.
Mazelen zijn zeer besmettelijk. De ziekte kan zich heel snel verspreiden binnen groepen die niet zijn ingeënt.
Getroffen regio’s
Volgens Coutinho is de ziekte gesignaleerd in Groningen, Amsterdam, het Gooi, Noord-Brabant. Alkmaar en Utrecht. In een aantal gevallen trof de mazelen antroposofen, eveneens een groepering die zich uit principiële redenen vaak niet laat inenten. Andere slachtoffers waren om onbekende redenen niet gevaccineerd. Het RIVM verwacht dat de ziekte zich niet snel zal verspreiden omdat vrijwel iedereen uit de omgeving van de patiënten wel is ingeënt.
De vaccinatiegraad tegen mazelen ligt in Nederland rond de 95 procent. In vergelijking met andere landen is dat percentage erg hoog.
Coutinho neemt aan dat de mazelen vanuit het buitenland meegenomen zijn naar Nederland. De ziekte wordt verspreid via niezen en hoesten.
Mazelen
De symptomen van mazelen zijn hoge koorts, hoesten, verkoudheid en rode ogen. Patiënten krijgen vaak na een paar dagen huidvlekjes die zich verspreiden over het hele lichaam. Aan de binnenkant van de wangen kunnen witte vlekjes zichtbaar zijn met rode puntjes.
De ziekte kan in uitzonderlijke gevallen leiden tot doofheid, blijvende hersenbeschadiging en zelfs de dood. Als mensen denken dat ze de mazelen hebben, moeten ze naar de huisarts gaan. (ANP)