De kwaliteit van de zorg voor chronisch zieken is ‘suboptimaal’ door een stijgende zorgvraag en krapte aan aanbodzijde. Dat stelt bijzonder hoogleraar chronische zorg Bert Vrijhoef in een discussie in de Skipr-community ‘De kunst van gezond zijn’. Hij pleit voor een aantal veranderingen.
Vrijhoef verwacht veel van een aantal verschuivingen in het denken. Zo moet de patiënt gezien worden als een persoon (met familie), moet de patiënt medeverantwoordelijkheid krijgen en is het van belang niet meer te sturen op de diagnose, maar op de zorgbehoefte van de patiënt.
Zingeving
Daarnaast is Vrijhoef voor een verschuiving van aanbodgestuurde naar vraaggestuurde zorg, van re-actief naar pro-actief handelen door zorgverleners en voor een verschuiving van de rol van behandelaar naar de rol van coach. Zingeving en levensbeschouwelijke aspecten passen goed in een dergelijke toekomstbestendige inrichting van de gezondheidszorg.
Onderzoek
Vrijhoef pleit voor wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van die verschuivingen, zodat beslissers in de zorg de juiste keuzes kunnen maken. Vrijhoef is als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Universiteit Maastricht.
Discussier mee over het onderwerp in de Skipr-groep De kunst van gezond zijn