Bij één op de vijf spoedopnames in het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASZ) in Dordrecht spelen bijwerkingen van geneesmiddelen een belangrijke rol. Dat concludeert Roya Atiqi, arts-assistent Interne Geneeskunde in het ASZ, die onlangs promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam.
Onvermijdelijk
Atiqi kwalificeert het percentage van 19 procent persoonlijk als ‘hoog’. “Maar het is voor een deel onvermijdelijk. Dat wil niet zeggen dat we het moeten accepteren. Ik hoop dat dergelijk diepgaand onderzoek herhaald wordt in andere klinieken. Daarbij verwacht ik overigens soortgelijke resultaten.”
Juiste dosering
Dat geneesmiddelen de gezondheid ook kunnen bedreigen, is op zichzelf geen nieuw gegeven. Maar over de omvang van dit probleem lopen de onderzoeksresultaten en schattingen sterk uiteen. Voor Atiqi reden om de statussen van tweeduizend patiënten die via de Spoedeisende Hulp werden opgenomen te bestuderen. “Het gaat hier niet om verkeerd gebruik van geneesmiddelen”, legt Atiqi uit. “Deze patiënten hebben deze medicijnen nodig en gebruiken ze in de juiste dosering. Toch worden ze er soms ernstig ziek van.”
Groeiend probleem
Atiqi waarschuwt dat het probleem de komende jaren met de verdere vergrijzing zal toenemen, aangezien juist ouderen veel verschillende medicijnen gebruiken. Daarbij zijn oudere patiënten gevoeliger voor ernstige bijwerkingen. De onderzoekster pleit daarom voor het ‘saneren’ van de medicatie van patiënten die veel middelen tegelijk gebruiken. “In de Ouderengeneeskunde is het nu al gebruikelijk om het totale medicijngebruik zeer kritisch te herzien. Andere specialismen zouden dit nog nadrukkelijker mogen doen.” Ook moeten huisartsen meer aandacht besteden aan medicatiegebruik wanneer ze leefstijladvies geven.