Nederlandse vrouwen reageren niet adequaat op hartklachten, omdat zij hartklachten verwarren met overgangsklachten. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van de Hartstichting.
Volgens de Hartstichting is dit een zorgelijk gegeven, aangezien vrouwen na de overgang 36 procent meer kans hebben om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Vooral door een hogere bloeddruk en een hoger cholesterol. Uit het onderzoek van TNS NIPO blijkt dat maar 40 procent van de Nederlanders dit weet.
Onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten is vooral gericht op mannen. De Hartstichting pleit daarom voor meer onderzoek naar vrouwen. Een op de drie vrouwen overlijdt aan een hart- of vaatziekte zoals een hartinfarct of een beroerte. Daarmee zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één bij vrouwen.
Moeheid
„Omdat wij de moeders in ons land wel graag gezond willen houden, gaan we meer aandacht vragen voor vrouwen en overgangsklachten in relatie tot hart- en vaatziekten. Want hartklachten zijn vaak moeilijk te onderscheiden en kunnen op typische overgangsklachten lijken. Voorbeelden van hartklachten zijn abnormale moeheid, zweten, kortademigheid, misselijkheid en slecht slapen”, zegt dr. Angela Maas, cardioloog van de Isala Klinieken in Zwolle tegen de Telegraaf.
Onnodig overlijden
Volgens Maas gaan veel vrouwen die deze klachten als overgangsklachten ervaren, niet naar de huisarts. Daardoor worden deze vrouwen te laat en onvoldoende behandeld en overlijden onnodig veel vrouwen.