Energieadvies bureau PowerQ heeft in opdracht van Agentschap NL onderzocht wat op dit moment de meest potentievolle technieken zijn voor het opwekken van bruikbare energie uit ziekenhuisafval van het UMC Utrecht. Het laten afvoeren van ziekenhuisafval kost het UMC Utrecht en andere ziekenhuizen jaarlijks veel geld, terwijl dat afval ook kan worden gebruikt als brandstof voor energieopwekking. Dat meldt de NVZ.
Haalbaarheid
Uit het rapport ‘Energie uit ziekenhuisafval’ blijkt dat de financiële haalbaarheid sterk afhankelijk is van het afvalvolume. Het volume van UMC Utrecht is onvoldoende voor een rendabele investering. Een samenwerking met naastgelegen organisaties of andere UMC’s kan het volume vergroten en een investering rendabel maken. Op dit moment worden de samenwerkingsmogelijkheden met andere organisaties onderzocht, aldus de NVZ.
Technieken
Uit het onderzoek blijken vijf technieken interessant voor energie-opwekking uit ziekenhuisafval: 1) Pyrolyse, 2) Plasmavergassing, 3) Superkritisch watervergassing, 4) Getrapte vergassing en 5) Vergisting.