In Estland is geschokt gereageerd op een televisieprogramma dat in het geheim opnames had gemaakt in ziekenhuizen. Te zien was hoe mensen aan het bed werden vastgeketend, hoe patiënten werden achtergelaten in ijskoude kamers en hoe personeel patiënten bedreigde en smeergeld eiste voor behandelingen.
Objectieve commissie
“Sinds Estland onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie in 1991 hebben patiënten al geen objectieve commissie waar ze met klachten terechtkunnen”, aldus Pille Ilves, voorzitter van een patiëntenorganisatie. Deze beweging wil dat er een speciaal comité komt dat zich buigt over vermeende medische missers en klachten.
Medische fouten
De Estlandse Tartu Universiteit berekende eerder dat jaarlijks minstens 1500 mensen in het Baltische land met circa 1,3 miljoen inwoners omkomen door medische fouten. “Dat zijn er tien keer zo veel als bij verkeersongelukken”, aldus Ilves. Volgens hem negeert de regering het probleem.
“Als iemand een probleem heeft met zijn behandeling moet hij contact opnemen met het betreffende ziekenhuis en niet met de media, zodat de ziekenhuisstaf het probleem kan oplossen”, zei premier Andrus Ansip onlangs in een parlementair debat. (ANP)