De organisatie van IT-leveranciers in de zorg OIZ pleit voor een herijking van de taken van het Nictiz. Ook maakt de branche zich sterk voor een nieuwe bestuurlijke opzet van het nationale ict-instituut voor de zorg, waarbij een grotere rol voor de veldpartijen is weggelegd.
EPD-debacle
De OIZ licht de voornemens bij monde van voorzitter Hans ter Brake toe in het juninummer van Skipr, dat deze week is verschenen.Aanleiding voor de oproep tot herbezinning op de rol van het Nictiz is het debacle rond het landelijk EPD. Hoewel de OIZ lovend is over de aanjaagfunctie van het Nictiz is het ict-instituut volgens de branchevereniging tekort geschoten als uitvoerder van het aan het EPD gekoppelde landelijke schakelpunt (LSP) en de bijhorende Aorta-architectuur.
Bespreekbaar
De OIZ verwijt het Nictiz daarbij ‘solistisch’ optreden. In een open brief stelt de OIZ bestuurlijk en inhoudelijk niet betrokken te zijn geweest bij het LSP en de achterliggende architectuur. “In het verleden is meermalen getracht met Nictiz in gesprek te komen om bezwaren die vanuit de industrie leefden bespreekbaar te maken”, aldus de OIZ. “Dit heeft niet geleid tot een constructieve samenwerking of de noodzakelijke aanpassingen.” Daardoor is kennis en ervaring van de industrie onbenut gebleven en zijn alternatieve routes naar een volwaardig EPD niet verkend.
Ondersteunende rol
Als het aan het OIZ ligt, onthoudt het nieuwe Nictiz zich in de toekomst van het zelf ontwikkelen en regievoering. In plaats daarvan zou het Nictiz een ondersteunende rol moeten krijgen, met name op het gebied van de doorontwikkeling en het beheer van standaarden voor gegevensuitwisseling.
Veldpartijen
Om de inbreng vanuit het veld te waarborgen zouden partijen als patiëntenverenigingen, zorgverleners, zorgverzekeraars en IT-leveranciers bestuurlijk verantwoording moeten gaan dragen voor het Nictiz. Het OIZ denkt bovendien dat het verstandig is wanneer het Nictiz in de toekomst financieel lost komt te staan van de overheid en geheel door de veldpartijen bekostigd gaat worden.
Kamerdebat
De kritiek van het OIZ staat niet op zichzelf. Ook politici hebben vraagtekens bij het optreden van het Nictiz geplaatst, nadat in het recente Kamerdebat over de afwikkeling van het EPD bleek dat meer dan de helft van de 300 miljoen euro die het EPD heeft gekost naar het Nictiz en het LSP is gegaan.