De afschaffing van het persoonsgebonden budget (PGB) in de AWBZ levert geen bezuiniging op, maar betekent een kostenverhoging van ruim 650 miljoen. Dit becijfert de vereniging van budgethouders Per Saldo.
Onbehoorlijk bestuur
Per Saldo reageert hiermee op plannen van het kabinet, die via de media naar buiten zijn gekomen. Volgens Per Saldo is de drastische inperking van het pgb, die nu in de maak is, een voorbeeld van onbehoorlijk bestuur. Per Saldo wijst in dit verband op de toezegging van staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten om het pgb wettelijk te verankeren.
Meerkosten
Daarbij bewijst een rekenexercitie volgens Per Saldo dat een dergelijke maatregel uiteindelijk de kosten van de AWBZ juist opdrijft. Dit komt volgens de vereniging van budgethouders vooral door de meerkosten van zorg in natura. Volgens Per Saldo liggen die met jaarlijks gemiddeld 16.500 euro per persoon ruim 4500 euro hoger dan wanneer zorgvragers zelf inkopen met een pgb. Naar verwachting zal 8 procent van de budgethouders afzien van AWBZ zorg wanneer het pgb verdwijnt.
Inkoopvoordeel
Deze macrobesparing van zo´n 155 miljoen euro weegt echter niet op tegen de meerkosten van 537 miljoen euro bij omzetting naar zorg in natura. Bovendien verdwijnt volgens het inkoopvoordeel van het pgb. Volgens Per Saldo wordt zo´n 15 procent van het pgb budget door scherp inkopen niet uitgegeven om vervolgens terug te vloeien naar de AWBZ. Alles bij elkaar komt Per Saldo tot een kostenverhoging van 650 miljoen euro.
Conservatieve berekening
`Bij deze berekening is slechts in beperkte mate rekening gehouden met toeslagen voor gespecialiseerde vormen van zorg´, aldus Per Saldo. ´Dit is dus een uiterst conservatieve berekening.´ Per Saldo wijst ook op andere kostenverhogende aspecten, zoals de lagere eigen bijdrage bij zorg in natura en het feit dat een aanzienlijk aantal budgethouders bij zorg in natura niet meer in staat zullen zijn hun baan aan te houden.