Toezichthouder Frank Schreve heeft in 2010 voor zijn toezichtactiviteiten in de zorg zo’n 60.000 euro ontvangen. Als voorzitter van de raad van toezicht van Zorgcentra De Betuwe ontving Schreve 35.700 euro. Voor het voorzitterschap van de raad van toezicht van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam kreeg hij daarnaast 23.800 euro.
Maximum
De Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in de Zorg (NVTZ) acht deze bedragen niet conform de eigen beloningscode en neemt “uitdrukkelijk afstand” van de hoogte van Schreves beloning. “De regeling kent op dit moment een maximum van 10.000 euro voor een lid raad van toezicht en 15.000 euro voor een voorzitter”, licht directeur Marius Buiting de beloningscode toe. “Dan hebben we het over de academische en topklinische ziekenhuizen, ggz-instellingen en ketenorganisaties met een omzet boven de 300 miljoen euro.”
Meerderheidsbevoegdheid
Zorgcentra De Betuwe, met verzorgingshuizen in ondermeer Culemborg en Tiel, heeft een jaaromzet van circa 33 miljoen euro. In het jaarverslag meldt Zorgcentra De Betuwe dat toezichthouders jaarlijks een vergoeding van 3.000 euro krijgen, terwijl de voorzitter normaal gesproken 6.000 euro ontvangt. Na een klacht van de centrale cliëntenraad benoemde de ondernemingskamer Schreve eind april vorig jaar als tijdelijk voorzitter van de raad van toezicht, met een meerderheidsbevoegdheid bij stemmingen.
Portefeuille
Schreve (1942) is ondermeer CEO geweest bij de Rabobank, Heidemij en Koninklijke Ten Cate. Daarnaast is hij jarenlang commissaris bij het bureau voor grondtechniek Fugro geweest. Momenteel heeft Schreve een uitgebreide portefeuille van commissariaten en toezichtfuncties, waarvan twee in de gezondheidszorg.
Managementfee
Het opvallende aan Schreves verdiensten bij het Lucas Andreas is dat hij deze in rekening brengt als managementfee. Deze valt overigens met bijna 24.000 euro lager uit dan het bedrag van 26.180 euro dat hij in 2009 ontving. Bij het Lucas Andreas blijken de NVTZ-regels door de voltallige raad van toezicht ruim geïnterpreteerd te worden, zo maakt het jaarverslag duidelijk. Twee toezichthouders ontvingen elk 15.000 euro, nog eens twee anderen 14.000 euro.