De oogziekte maculadegeneratie (MD) moet bekender worden. Veel mensen kennen en herkennen de ziekte niet en kunnen daardoor ernstig visueel gehandicapt raken. Dat betoogt hoogleraar op de bijzondere leerstoel Maculadegeneratie en oogarts in het UMC St Radboud Carel Hoyng tijdens zijn oratie.
Hoyng zal zijn oratie vrijdag uitspreken. Ongeveer 10 procent van de Nederlanders boven de 75 jaar heeft de oogziekte, stelt hij. Bij vroegtijdige signalering is behandeling goed mogelijk.
Opticien
Als de ziekte bekender wordt bij zowel behandelaars als patiënten, valt het goed te behandelen. “Maar mensen blijven nu vaak te lang bij bijvoorbeeld de opticien hangen. Ze merken dat hun ogen achteruit gaan, maar hebben geen idee van de oorzaak”, aldus Hoyng woensdag. Hij pleit voor meer voorlichting van oogartsen aan onder meer opticiens om MD sneller te signaleren. “Ook de wachttijden bij oogartsen moeten korter. Hoe sneller de behandeling, hoe meer kans op herstel.”
150.000 gehandicapten
Volgens de MD Vereniging zijn momenteel ongeveer 150.000 mensen visueel gehandicapt door de oogziekte. Dat aantal gaat door de vergrijzing in de toekomst alleen nog maar toenemen, zo is de voorspelling. Van MD wordt je niet helemaal blind, in het ergste geval blijft er nog ongeveer 1 procent zicht over. “Dat is vingers tellen op een afstand van een meter”, legt de hoogleraar uit. (ANP)