Er dreigt een tekort aan sociaal geneeskundigen in Nederland. Om dit te voorkomen moeten er meer worden opgeleid. Dat stelt het Capaciteitsorgaan in een advies aan de minister. Dit advies is mede gebaseerd op een aantal onderzoeken van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).
Weinig belangstelling
De sociaal geneeskundigen, zo’n 4.000 in Nederland, verouderen en de instroom in de opleidingen blijft achter, terwijl de vraag naar deze artsen in Nederland niet afneemt. Veel basisartsen kiezen echter niet voor een verdere loopbaan als sociaal geneeskundige. Hoe dit komt als voor een deel al onderzocht. “Waarschijnlijk heeft dit te maken met hoe geneeskundestudenten tegen het vak aankijken en de ervaring die ze ermee opdoen tijdens hun studie”, verklaart NIVEL-programmaleider Ronald Batenburg. “Het is deels ‘onbekend maakt onbemind’. De meeste geneeskundestudenten willen toch mensen redden of genezen.”
Monitor
De scheefgroei in de belangstelling van geneeskundestudenten is al langer een punt van zorg voor de opleidingen en de ministeries van VWS en OC&W. Het NIVEL was in april gastheer van een invitational conference over het onderwerp. Mede-initiatiefnemer Phil Heiligers van het NIVEL: “We hebben twee jaar geleden al een plan gemaakt voor een monitor die geneeskundestudenten volgt in hun loopbaan en beroepskeuze. Deze inzichten zijn essentieel om die scheefgroei in de belangstelling te volgen en daar wat aan te doen.”