De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is bezorgd over de gevolgen van het nieuwe bouwregime in de care. De lage vergoeding in het nieuwe stelsel in combinatie met het boekwaardeprobleem “maakt bouwen in de gehandicaptensector kwetsbaar en zet de kwaliteit onder druk”, aldus de VGN.
Lage vergoeding
Onder het nieuwe regime is de vaste vergoeding voor huisvesting vervangen door een aan productie gekoppelde huisvestingscomponent. Deze normatieve huisvestingscomponent (NHC) is volgens de VGN dermate laag dat geen recht kan worden gedaan aan de noden van de cliënt. Met name specifieke voorzieningen voor fysiotherapie en therapiebaden of til liften zijn volgens de VGN onmogelijk nog te betalen onder het nieuwe regime.
Boekwaardeprobleem
Daarnaast is er volgens de VGN nog steeds geen bevredigende oplossing voor het boekwaardeprobleem. Net als in de andere sectoren zitten veel instellingen in de gehandicaptenzorg met dure, verouderde huisvesting, die nog niet is afgelost. “De hypothecaire last op deze oude gebouwen kan in het nieuwe systeem niet door ons betaald worden”, aldus de VGN. Op basis van cijfers van PwC stelt de VGN dat de hypotheekschuld op verouderde gebouwen in de gehandicaptenzorg tenminste 140 miljoen euro bedraagt, terwijl er voor de gehele caresector maximaal 160 miljoen euro beschikbaar is om het boekwaardeprobleem te ondervangen.