Toekomstvast bouwen is essentieel voor de gezondheidszorg. Vastgoed is één van de aspecten waarmee een zorgorganisatie zich kan onderscheiden van de concurrentie. Een belangrijk gegeven, nu marktwerking zijn intrede heeft gedaan in de zorgmarkt.
De zorgbestuurder als maatschappelijk ondernemer
Een zorgbestuurder is continu bezig met het realiseren van een nog meer klantgerichte, goedkopere, efficiëntere en veiligere zorgomgeving. Ontwikkeling, uitvoering en exploitatie van het vastgoed dienen naadloos aan te sluiten bij de bedrijfsstrategie. Die taak als maatschappelijk ondernemer is geen gemakkelijke. De komende jaren staan er veel veranderingen op stapel. Hoe maakt een zorgondernemer de juiste keuzes voor grote en duurzame investeringen in het vastgoed? ?
Toekomstvast bouwen
De bouwuitdaging voor de zorg neemt de komende jaren alleen maar toe. Dit onder invloed van de ontwikkeling van de medische wetenschap, veranderingen in de organisatie van de zorg en de groeiende vraag als gevolg van de vergrijzing. Ontwikkelingen waar een zorgorganisatie rekening mee moet houden, wil zij komen tot een toekomstvast zorggebouw.
De trends van dit moment
De trends van dit moment
Gezondheidszorg in Nederland staat bol van de veranderingen en onzekerheden. Hieronder een aantal belangrijke trends:
– Zorg richting de wijk – De bewoners van Nederland eisen steeds vaker zorg dicht bij huis. Niet alleen de traditionele eerstelijnszorg, maar in toenemende mate ook meer complexe behandelingen in de zogenaamde ‘anderhalvelijnszorg’. Het dienstenpalet van het ziekenhuis verandert daardoor.
– Comorbiditeit – Ruim tweederde van de senioren heeft meerdere chronische aandoeningen. Omdat de behandeling van de ene ziekte de andere kan verergeren, is het belangrijk dat medici van elkaars behandeling op de hoogte zijn.
– Veranderend portfolio van ziekenhuizen – Specialisatie binnen ziekenhuizen is onvermijdelijk. De recente discussie over het reduceren van het aantal SEH’s is een voorbeeld hiervan. Welke functies kan een ziekenhuis wel behouden?
– Afname gemiddelde ligduur – de gemiddelde ligduur van patiënten werd de afgelopen 10 jaar gehalveerd naar circa 4,5 dag. Dit heeft implicaties voor de grootte van het beddenhuis en de logistieke lijnen. Een ziekenhuis van de toekomst heeft minder bedden nodig in een efficiënter ingedeeld gebouw.
– Ziekenhuizen zijn zelf verantwoordelijk voor een rendabel vastgoedbeleid – Een strategische visie op het vastgoed wordt steeds belangrijker. Ziekenhuizen moeten kwalitatief excellent zijn, efficiënt zijn ingedeeld en een helende omgeving voor cliënten bieden.Hoe accommodeert een zorgbestuurder deze veranderingen en ontwikkelingen in de huisvesting?
Van idee naar realisatie en beheer
Hoge eisen, snelle veranderingen en kritische patiënten. De uitdaging is om alle wensen in een efficiënt, flexibel en betaalbaar gebouw te vangen. Een businesscase is hiervoor van groot belang. Een marktanalyse, Total Cost of Ownership en duurzaamheid zijn hierbij kernbegrippen. Op basis van de businesscase wordt voor de lange termijn een strategische visie opgesteld, waarmee een sterke basis wordt geleverd voor financiers.
Integraal bouwen
Ouderwetse manieren van ziekenhuisbouw, waarbij er tien jaar verstrijkt tussen idee en realisatie, kan niet meer. Snelle veranderingen vragen om nieuwe oplossingen. Integraal bouwen, waarbij snelheid wordt gewaarborgd omdat één partij verantwoordelijk is voor het gehele traject, is de oplossing. Van strategie tot en met onderhoud, Blanxx heeft alle facetten in huis. Oprecht ‘ruimte voor nieuwe zorg’.
Wilt u toekomstgerichte zorg de ruimte geven? Blanxx vertelt u graag meer over de aanpak die bij de ambities van uw zorgorganisatie past. U kunt ons bereiken via 088-0105700 of info@blanxx.nl.