De verschillen in geleverde kwaliteit tussen ziekenhuizen en zorgverleners zijn in Nederland onverklaarbaar groot. Dat constateert de Raad voor de Volkgezondheid en Zorg (RVZ) in het advies ‘Sturen op gezondheidsdoelen’.
Toeval
Volgens de RVZ is het voor patiënten nog altijd niet duidelijk waar zij een goede behandeling kunnen verwachten en waar niet. “De gemiddelde kwaliteit van de zorg in Nederland is goed, maar kan veel beter en dat moet ook”, stelt RVZ-voorzitter Rien Meijerink. “Het mag geen toeval zijn dat je een goede of minder goede arts treft. En dat is het nu wel”
Gezondheidsdoelen
De sleutel voor verbetering ligt volgens de RVZ in het consequent sturen op gezondheidsdoelen. Expliciete behandeldoelen en daarmee samenhangende resultaten dienen vooraf geformuleerd te worden in de behandel- en zorgplannen. De acties van zowel de zorgverlener als de patiënt zelf zijn vervolgens op deze doelen gericht.
Pay for performance
Daarnaast moeten zorgverzekeraars wat de RVZ betreft meer dan nu inkopen op bewezen kwaliteit. In het verlengde hiervan zouden ze zorgverleners volgens het principe van pay for performance moeten betalen op basis van de behaalde resultaten. Gestelde behandeldoelen en behaalde resultaten moeten onderdeel uitmaken van het medische dossier. Door dat gestandaardiseerd te doen, blijven de administratieve lasten beperkt, en kunnen deze zelfs lager zijn dan nu.
Voorbeelden
Bij de selectie en vaststelling van kwaliteitsindicatoren ziet de RVZ een belangrijke rol weggelegd voor het Nationaal Kwaliteitsinstituut Gezondheidszorg dat minister Schippers wil oprichten. De RVZ noemt daarnaast een aantal goede voorbeelden waarmee overheid en zorgsector al direct aan de slag kunnen, zoals het Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA).