VVD-Kamerlid Anne Mulder keert zich tegen financiering op basis van diagnose behandelingcombinaties (dbc’s). In plaats daarvan zou er een stelsel van uitkomstfinanciering moeten komen.
In het FD stelt Mulder dat de manier waarop ziekenhuizen worden gefinancierd “ziekelijke trekjes” vertoont. “Zij krijgen namelijk betaald per diagnose behandelcombinatie”, aldus de VVD-woordvoerder voor de curatieve zorg in het FD. “Dat stimuleert ziekenhuizen zo veel mogelijk productie te draaien. Op deze manier belonen we ziekenhuizen voor hun omzet, niet voor gezondheidswinst.”
Kosten in toom
Beter zou het volgens Mulder zijn wanneer ziekenhuizen worden betaald op basis van de uitkomsten van de behandeling. “Sturen op resultaat is goed voor de arts, voor de patiënt en voor de premiebetaler”, stelt Mulder. “Het appelleert aan de beroepseer van artsen, die opgeleid zijn om mensen gezond te maken en te houden. Het helpt ook de zorgkosten enigszins in toom te houden.”
Objectief
Financiering op basis van uitkomsten veronderstelt dat er objectieve criteria zijn om gezondheidswinst te meten. Mulder erkent dat dit –zeker bij gecompliceerde behandelingen- lastig is. Mede om die reden is er volgens Mulder pas voor zes procent van de behandelingen een uitkomstindicator beschikbaar. Toch vindt hij dat de uitkomstcriteria er snel moeten komen. In eerste instantie ziet Mulder hierbij een rol weggelegd voor zorgverzekeraars, artsen en ziekenhuizen. “Desnoods benoemen we een commissie of starten een breed maatschappelijk debat”, aldus Mulder. “Ook het per 1 januari 2013 op te richten kwaliteitsinstituut voor de zorg kan een rol spelen.”