De Nederlandse specialisten zijn toch niet de best verdienende medisch specialisten in de wereld. Dat blijk uit een nieuw rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de jaren 2003 tot 2006.
Het gaat om cijfers die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gebruikt voor de jaarlijkse vergelijking van de gezondheidsuitgaven van rijke landen. Uit de nieuwe berekeningen van het CBS blijkt dat de ‘winsten’ voor de vrijgevestigd specialisten ongeveer 30 procent lager uitvallen dan in eerdere OESO-rapporten stond. Daarmee voeren de Nederlandse specialisten niet langer de wereldranglijst van grootverdieners aan. Na deze herberekening staan ze op de derde plaats, na hun collega’s in de VS en België en gelijk met de specialisten uit Luxemburg.
Herberekening
Voor de jaarlijkse vergelijking gebruikt OESO overigens de gegevens die ze van het CBS krijgt. Het CBS herberekende de cijfers op basis van fiscale gegevens en nieuwe methode om het aantal vrijgevestigde specialisten te bepalen. De eerdere cijfers waren afkomstig van het ministerie van VWS, die zich baseerde op de beschikbare Lumpsum voor vrijgevestigd medisch specialisten, een schatting van het aantal vrijgevestigden en een correctie voor de praktijkkosten. De samenstelling van de oude cijfers is voor het CBS niet precies te achterhalen, maar vermoedelijk heeft VWS het aantal vrijgevestigde specialisten en de praktijkkosten anders ingeschat.
Reactie OMS
De Orde van Medisch Specialisten (OMS) is blij met de herberekening. Woordvoerder Saskia van Kleef: “Het beeld dat de Nederlandse specialisten het meest verdienden blijft ons achtervolgen, terwijl wij altijd hebben gezegd dat de OESO-cijfers niet klopten.”