Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam hield zich niet aan elementaire regels voor de indamming van infecties. Hierdoor kregen multiresistente bacterien de kans voort te woekeren.
Gesprekken
Dat blijkt uit gesprekken die de NOS heeft gevoerd met nabestaanden van overleden patiënten en andere betrokkenen in en buiten het ziekenhuis.
Direct
Uit het dossier van een van de overledenen blijkt bijvoorbeeld dat die patiënt pas zeven weken nadat de bacterie was vastgesteld geïsoleerd werd, terwijl dat direct had gemoeten. Ook als patiënten uiteindelijk wel geïsoleerd werden, werden de regels volgens de NOS niet nageleefd.
Richtlijnen
Zonder rechtstreeks op de berichtgeving van de NOS te reageren laat het Maasstad ziekenhuis in een persverklaring weten dat het ziekenhuis bij opname een screeningsbeleid hanteert. Bij elke opname wordt gecontroleerd of een patiënt eerder opgenomen is geweest. In geval van eerdere opname wordt de betreffende patiënt ook getest, zodat duidelijkheid verkregen wordt over het al of niet hebben van de bacterie. Patiënten die drager zijn en patiënten van wie wordt vermoed dat zij drager zijn, worden volgens het ziekenhuis apart verpleegd in éénpersoonskamers volgens de landelijke richtlijnen.
Onderzoek
Op basis van onderzoek in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het UMC Utrecht zegt het ziekenhuis nu te weten welke patiënt drager is van de bacterie en met wie die persoon op één kamer heeft gelegen. Dit biedt ons inzicht in die patiënten die potentiële dragers zijn van de multiresistente bacterie. Het gaat hier om 1804 patiënten. Al deze mensen worden hiervoor persoonlijk door ons benaderd.
Drager
Het Maasstad meldde eerder dat de bacterie bij 47 patiënten is aangetoond. Uit het onderzoek blijken nog 16 patiënten deze bacterie te hebben. Dat betekent dat er 63 patiënten de multiresistente bacterie hebben. Dit aantal zou kunnen veranderen, gelet op de screening van 1804 patiënten. Het ziekenhuis merkt op dat de meeste patiënten niet ziek zijn, maar alleen drager van het micro-organisme.
Overlijden
Daarnaast is een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de bijdrage die de multiresistente bacterie heeft gehad aan het overlijden van patiënten op de IC. In de komende maanden worden de dossiers onderzocht door een werkgroep onder leiding van een onafhankelijke hoogleraar Intensive Care die is aanbevolen door het RIVM. Begin september worden de resultaten van het onderzoek verwacht.